fredag 2. november 2012

Presidentdebatten fra to veredner

Den 23.oktober 2012, stod den tredje og siste debatten mellom president Obama og kandidaten Romney for tur. Det var en heftig debatt som ble førstesidestoff i mediene verden over. Men hvordan blir denne nyheten presentert av de forskjellige nyhetsselskapene?
Vi analyserte en typisk europeisk avis og sammenlignet med en et amerikansk nyhetsnettverk.


Aftenposten “Alle målinger gir Obama seieren”
Skrevet av Alf Ole Ask, 23.okt 2012 07:34, http://www.aftenposten.no/nyheter/uriks/usavalg/Alle-malinger-gir-Obama-seieren-7025321.html


Aftenposten skal for det meste være en nøytral avis. I denne artikkelen presenterer aftenposten meningsmålingene til andre aviser. Disse meningsmålingene sier at Obama vant den siste debatten.

        Aftenposten kan være 100 % nøytrale, men det bli ofte litt vrid likevel. Vi kan starte med å si at Aftenposten er en Europeisk avis. Obama er den presidenten som er mest populær i Europa og spesielt Norge. Dette er på grunn av hans fokus på utenrikspolitikk, og han har en mer europeisk væremåte. Dessuten holder Obama på med å forbedre det amerikanske helsetilbud så det blir mer likt det som er i mange europeiske land. Romney på den andre siden er veldig amerikansk. Han har mye penger, og han står for en mer kapitalistisk politikk enn Obama. Han er heller ikke så fokusert på utenrikspolitikk. På den måten blir Romney lett sammenlignet med Bush som ikke var veldig populær i Europa. Derimot var Bush veldig populær i USA frem til finanskrisen. Jeg var i USA da bush var president, og amerikanere flest hadde et helt annerledes syn på Bush enn vi hadde i Europa. Amerikanere hadde et mye mere positivt syn på bush før finanskrisen. Med dette vil jeg si at selv om Aftenposten ikke mener det, kan innholdet de skriver være vridd mot Obama sin side. Det man heller ikke vet om Aftenpostens forskjellige meningsmålinger er om Aftenposten bare har valgt meningsmålinger hvor Obama vant.         Aftenposten er veldig aktuell i denne saken fordi aftenposten har rykter for å være Norges mest seriøse avis. Aftenposten fokuserer ikke så stort på løssalg og derfor har de ikke den samme nødvendigheten for å vise seg fram som det VG og Dagbladet gjør.         Man kan konkludere med at aftenposten prøver å presentere nyheten på en nøytral måte som ser på saken fra en slags analyserende side. Derimot må man huske at det er presentert av en Norsk avis og derfor står nokk Obama litt sterkere en Romney. Vi vet heller ikke om Aftenposten er en avis som velger det de skal analysere ut ifra kilder som gir Obama fordeler. De er viktige med å fortelle om kildene, men det er ingen garanti, fordi kildene er basert på meningsmålinger fra lesere til forskjellige aviser og ikke tilfeldige mennesker fra hele USA. De fleste amerikanske avisene har en viss gruppe med lesere. Noen aviser har mere demokratiske lesere og noen har mere republikanske lesere. For å se på en nyhetskilde som helt klart er på republikanerens side skal vi se på FOX news sine nyheter om denne saken.


FOX News “Romney accuses president of ‘weakness’ abroad
Skrevet av Fox News ,publisert 23.okt 2012
http://www.foxnews.com/politics/2012/10/22/obama-romney-set-to-face-off-in-foreign-policy-debate-with-two-weeks-until/


Fox News er en republikansk og patriotisk kanal, og nettopp derfor er denne nettavisen et godt utgangspunkt for å se forskjeller mellom hvordan avisene legger frem sakene. Overskriften lyder: "Romney accuses president of "weakness" abroad, as Obama calls rival "all over the map". Dette kan virke som en greit tittel, likevel er det en del momenter her som skiller Fox News fra andre aviser.
I begynnelsen av artikkelen forteller Fox News om hvordan president Obama kom til debatten med kraftige meninger og ord mot Romney, men sier videre at han støtte på "a Republican rival who returned fire in moderation". Artikkelen er bygget opp av flere avsnitt som forklarer hvordan de to kandidatene besvarte spørsmål og kritiserte hverandre gjennom debatten.
Det interessante ved siden av selve artikkelen er at Fox News har så å si ikke nevnt noe om meningene og målingene fra folket angående denne debatten. I andre aviseoppslag står det klart at Obama hadde et flertall og kom veldig sterkt ut.
Flere ting som hinter til at Fox News heller over på republikansk side er linkene som leder til anbefalt stoff om saken på nettsiden. Linkene lyder "Democrats Ground Game Hasn't Closed Enthusiasm Gap", "Romney opens up 7-point lead over Obama, as electoral map begins to shift" eller "New poll shows Romney, Obama appear tied in Ohio".
Innholdet og måten artiklene er lagt frem viser tydelig at Fox News prøver å få frem det beste ut av republikaneren.'



VI kan konkludere med at nyheter bli desidert framstilt på fosjellige måter avhngig av hvor de står politisk og hva som er vesentlig for deres lesere. Aftenposten har en gruppe som forventer nøytrale nyheter, mens fox news har en gruppe med republikanere som forventer republikanske nyheter. Fox news utelukker nyheter som stod til fordel for demokratene, mens Aftenposten legger ut noe som er oversiktlig og nøytralt for alle lesere. Vi må allikevel huske på at Aftenposten er en Europeisk avis og dermed kan den ubevisst favorisere demokratene.




1 kommentar:

  1. Godkjent.En meget god analyse hvor dere får bruk for det dere kan om amerikansk politikk. Men hvem eier Fox News og hvordan kan det forklare kanalens politiske ståsted?

    SvarSlett