torsdag 13. desember 2012

En dag i NRK


Fredag 9. november var det ekskursjon til NRK med MIK 1 klassen. Hele klassen dro med toget fra Kongsberg til Nasjonalteateret. Deretter tokk vi T-banen til Majorstuen. For mange var det et ganske nytt syn på Oslo. Man er vanlig vis vant til Oslo sentrum, som ser veldig flott ut. På Majorstuen og Marienlyst derimot, er det fullt av høye grå betongblokker.

Midt i mellom disse blokkene ligger NRK bygningen. NRK består av flere bygninger som henger sammen under bakken og har inntrykk av å være påbygd utallige ganger. Når vi kom til NRK startet det med en omvisning. Vi fikk høre at NRK bygningen var nesten som en labyrint, og folk som hadde jobbet der i lang tid kunne fortsatt gå seg vil. Først kom vi innom kostymelageret. Det var totalt 5 kostymelager i NRK. Der så vi mange velkjente kostymer fra nåtiden og langt tilbake. Når vi var ferdige på kostymelageret gikk turen til nyhet-studioet. Nyhetsstudioet var et imponerende rom. Først måtte vi gå noen lange trapper ned under bygningen. NRK sitt nyhetsstudio var bygd som en underjordisk bunker. Dette er så NRK kunne sende nyheter selv om bombene falt som epler utenfor. Høyden til taket på studioet var også overaskende. For å få plass til alt av lys og kameraer så rommet som en slags sjakt fullt av teknisk utstyr oppover.
Et av de 5 kostymelagrene på NRK


Etter vi hadde vært i nyhetsstudioet gikk vi til lydstudioet. Lydstudioet var et ganske eksklusivt rom. I gamledager kunne man ikke legge på lydeffekter på digitalt, derfor var lydstudioet bygd så man kunne skape alt fra ute-lyd til baderoms-lyd. Baderoms-lyden var skapt ved at de hadde et eget baderom i studioet.

Når omvisningen var slutt hadde vi pause, hvor kunne spise og gå inn på opplevelsessenteret til NRK. I pausen leita vi febrilsk etter et sted å få tak i mat. Etter vi hadde fått litt mat gikk turen tilbake til NRK.

Det var mye interesant på NRK


Når pausen var over var de inn på sportsredaksjonen til NRK. Der hørte vi på Pål Gordon Nilsen, som er sportsreporter og fra Kongsberg.  Pål snakket om hvordan han hadde kommet dit han var og hvordan det var å jobbe i sporten, rett etterpå dukket opp Arne Scheie. Arne Scheie fortalte klasse om hvordan han syns det var å jobbe som kommentator og hvordan hann hadde fått jobben som sportskommentator med litt flaks. Han fortalte også om hvordan han forberedte seg før han skal kommentere fotball eller hopp. Inntrykket var at det var ikke bare å dukke opp å kommentere, men det handlet om masse forberedelser og en lidenskapelig innsikt i sporten man kommenterer.

Etter vi hadde vert på spoten var det litt mere pause før vi skulle være gjeste på showet «Lindmo».
Før showet fikk vi litt og drikke, og deretter klar beskjed om å gå på do. Som gjest var det beste på showet publikumsoppvartingen. På TV show er det alltid viktig at publikum er i et godt humør, og ler og klapper. Tidligere på dagen fikk vi beskjed at NRK ikke gir beskjed om når folk skal klappe og le, dette er jeg ganske uenig i ettersom det var indirekte bestemt når vi skule le og klappe. Det var interessant å se hvordan de lagde showet når det startet.  I tillegg til hvor mye mere komfortabelt det er å se på TV fra sofaen hjemme i forhold til de ukomfortable stolene i studioet. Det var også en overraskelse å se hvor mange «reatakes» de tokk på showet.

Her fikk vi se studioet de brukte på "Lindmo"


Dagen på NRK vil være en minneverdig dag som klassen sent vil glemme. Det var en utrolig opplevelse og det var mye å lære. Alt i alt var det en veldig god dag, unntatt de stolene på «Lindmo».

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar